joi, 11 februarie 2016



Despre plagiat

              Două mari categorii de hoții intelectuale au ajuns în atenția opiniei publice din România în ultimul timp: „doctoratele” plagiate ale mai multor pseudointelectuali cu funcții politice și „lucrările științifice” elaborate de unii pușcăriași pentru a obține – conform legii! – o diminuare a pedepsei. Politicienii au rămas cu acest complex al doctoratului de pe vremea Elenei Ceaușescu, prima „acad. dr. ing.”  fără școală. Țin minte că în anii 70 activiștii de partid, mai ales secretarii, deveneau doctori pe bandă rulantă, cu doctorate plătite sau chiar făcute de subalterni profesioniști „la ordin”. Cum activiștii de acum nu-s mai breji decât cei despre care vorbesc, este normal să procedeze la fel. Cât îi privește pe chiriașii pușcăriilor, ei au exploatat o lege făcută probabil „cu dedicație”, ba chiar au obținut un plus de „calificare”, învățând cum se face și un furt intelectual. Aceste două fenomene cu care se confruntă acum societatea românească sunt o consecință a faptului că scara valorilor este mai bulversată decât era în epoca de aur, că anomia care domină societatea face ca să nu mai putem deosebi valoarea autentică de pseudovalori.
              Ce este, în fond, un plagiat? „Specialiștii” care se pronunță acum pe diferite lucrări suspectate de plagiat pun în paralel pagini întregi din lucrările respective și din alte cărți scrise de autori reputați. A transcrie în propria lucrare un text de aiurea este automat un plagiat? Dar se știe, „cărțile din cărți se fac”! Celebra Istorie a lui G. Călinescu are pe mai mult de jumătate din pagini texte și fotografii alese de autor cu grijă, chiar punerea în pagină a fost supravegheată atent de marele critic, astfel încât o altă ediție, cea a lui Al. Piru, este de fapt o altă carte! Există o artă a citării, un text poate fi citat pentru a ilustra o idee, sau pentru a o susține, așa zisele „citate de autoritate”. Evident, textul trebuie citat, nu strecurat hoțește în propriul text, dar de când cu intertextualitatea, a cita fără să faci trimiterea bibliografică obligatorie a devenit ceva normal. Pentru o lucrare științifică problema adevărată este: ce aduce nou în domeniu? Cu riscul de a fi prea didactic, să dau aici niște definiții pe care le învață orice student în anul întâi, la „tehnica muncii intelectuale”. Rezumatul este redarea pe scurt a conținutului unei lucrări, recenzia este un rezumat însoțit și de comentariul, punctul de vedere al autorului, referatul este rezumarea mai multor lucrări pe o temă dată, iar lucrarea științifică este un referat care conține și o contribuție originală a autorului la tema respectivă.  O teză de doctorat este o lucrare științifică, deci dincolo de bibliografie, de tehnica citatului, de stil, ea trebuie să aducă ceva nou în domeniul de cercetare. Nu orice carte, despre fotbal sau despre sfinți, este o lucrare științifică. Dacă lucrarea respectivă se prezintă drept teză de doctorat, ea trebuie făcută sub îndrumarea unui savant în domeniul de cercetare abordat. Doctorandul trebuie să fie discipolul unui Maestru! Felul în care se atribuie acum titlul de „doctor” duce în derizoriu o instituție care de-a lungul secolelor a însemnat consacrarea cuiva într-un domeniu științific.
             
  Iată de ce mai important decât bibliografia este Maestrul, cel care garantează pentru discipol că este un demn urmaș. Discipolul trebuie să fie mândru că este urmașul unui savant ilustru, iar Maestrul trebuie să fie sigur că Opera sa este continuată de un adevărat Doctor. Mi-e groază să dau nume de doctori și de maeștri din lumea noastră politică!
Internetul face ca informația să nu mai poată fi controlată. Poți copia o lucrare de la un capăt la altul și nimeni să nu observe. Când un elev venea la școală cu o lucrare evident copiată, eu chiar îl lăudam, spuneam că lucrarea este foarte bună, apoi îl rugam să o expună liber în fața clasei, să învețe și ceilalți. Evident, nu mai putea scoate un cuvânt, deorece nici nu a citit-o cînd a descărcat-o de pe internet. Ce-ar fi dacă l-am ruga pe domnul Copos să țină o conferință pe o temă de istorie medievală?
În domeniul cercetării științifice nu un text copiat este plagiatul cel mai rău, ci furtul unei idei, pe care să o dezvolți apoi sub semnătura ta. Este celebru exemplul psihologiei consonantiste a lui Ștefan Odobleja, de unde preia o idee pe care o dezvoltă Norbert Wiener, considerat creatorul ciberneticii. Eu însumi am avut surpriza neplăcută să văd că Gerard Genette dezvoltă în „Opera artei” vol.I: „Imanență și transcendență”, p.27 și următoarele, o idee din cartea mea „Introducere în poezie”, ba chiar nu se jenează să reproducă o schemă fără să citeze sursa. Asta e! Cărțile din cărți se fac...

Ioan NEACȘU

10 feb. 2016