sâmbătă, 18 februarie 2017

CUM SE FAC LEGILE

Cum se fac legile
Acum douăzeci și șapte de ani, la nici două luni de „libertate”, am propus și s-a adoptat de către prima conferință a SLI Bacău această moțiune:
„ Conferinţa Sindicatului Liber din Învăţământul judeţului Bacău cere Inspectoratului Şcolar al judeţului Bacău să nu permită integrarea în învăţământ a nici unui activist din aparatul de partid, utc sau cultural, nici ca suplinitor, nici ca titular.
Motivăm această hotărâre prin aceea că aparatul de partid, utc şi cultural a fost principalul profitor al dictaturii comuniste, s-a dovedit incapabil şi corupt, deci nu prezintă calităţile morale necesare în munca de educaţie.
Cerem de asemenea Ministerului Învăţământului să ia măsuri ferme în acest sens în tot învăţământul românesc.
 Conferinţa Sindicatului Liber din Învăţământul judeţului Bacău,
4 februarie 1990”
După cum vedeți, ideea de „lustrație” a apărut la Bacău cu o lună înainte de Timișoara! Dar nu asta e important, ci faptul că atunci, în vara lui 1990, am fost surprins să aflu că ministerul chiar a ținut cont de moțiunea noastră. În instrucțiunile privitoare la numiri și transferări era trecută această cerință, scria negru pe alb: „Activiștii din aparatul de partid, utc, cultural nu pot fi numiți în învățământ...” dar urma o virgulă, după care mai erau cinci cuvinte: „ ...dacă nu au catedră rezervată”! Ori toată lumea știe că prima grijă a unui profesor numit activist era să-și facă o rezervare de catedră la cel mi bun liceu!
Cei care fac legile nu se gândesc la Dreptate, ci la cum îi avantajează pe ei textul legii. O virgulă pusă unde trebuie ambiguizează sau deturnează sensul legii așa cum vor legiuitorii. Elaborarea Codurilor civile și penale s-a făcut astfel încât să fie suficient de ambigue pentru a putea fi oricând acuzat cineva, sau scăpat un infractor, după caz. Cel viclean, care a dirijat, malefic, această inginerie juridică, acum țipă de frică să nu cadă el însuși în capcanele codurilor, pe care le știe foarte bine. Că doar au fost puse cu știrea lui!