joi, 21 mai 2020

În 2007, de Sfintele Paști, am scris acest articol care se poate citi și acuma, în vreme de ciumă...


"Pace vouă !"

         Miracolul Învierii Domnului stă la baza întregii credinţe creştine, de aceea este şi cel mai contestat fapt istoric, din chiar ziua producerii lui, când soldaţii care păzeau mormântul  au fost plătiţi să spună că ucenicii au furat trupul Mântuitorului, până în zilele noastre, când alte unelte ale diavolului răspândesc minciuna potrivit căreia s-au descoperit osemintele lui Iisus. Cea mai mare taină a lumii, evenimentul care uneşte istoria cu veşnicia, imanentul cu transcendentul, bucuria cea mai pură pe care o trăieşte creştinul este la noi maculată de alte unelte ale diavolului, care seamănă discordie şi ură în chiar săptămâna mare ! Creştinii însă nu încetează să creadă în minunea care a omorât moartea, conferind omului viaţă veşnică în lumină şi pace. În prima zi a Învierii, Iisus Hristos a adresat femeilor mironosiţe două cuvinte: "bucuraţi-vă !" şi "nu vă temeţi!", iar când i-a întâlnit pe Sfinţii Apostoli,  i-a binecuvântat spunându-le: "pace vouă" !
         Aşadar, bucuraţi-vă ! Bucuraţi-vă că trăiţi în cea mai bună dintre lumi, cum spune Filosoful, într-o lume care este "pridvorul Raiului", cum spun Sfinţii Părinţi. Lumea creată de Dumnezeu este frumoasă şi bună, doar păcatele oamenilor şi lucrările diavolului o maculează din loc în loc. A privi încruntat această lume, a fi veşnic nemulţumit este păcat. Despre Sadoveanu se spune că, atunci când ploua şi era ceea ce noi numim "vreme urâtă", el privea cu bucurie pe fereastră şi exclama: "Straşnic mai plouă!" Creştinul trebuie să ştie să se bucure de lumea lui Dumnezeu.
         Aşadar, nu vă temeţi! Nu aveţi de ce şi de cine să vă temeţi, deoarece moartea, singurul duşman al omului, a fost înfrântă prin miracolul învierii. Teama inoculată oamenilor de regimul comunist, teama pe care o seamănă acum unii politicieni sau ziarişti obişnuiţi să se impună, precum activiştii de odinioară, prin teamă, nu-l poate atinge pe creştinul care, prin botez şi împărtăşanie, poartă în suflet Sfântul Duh.
         Aşadar, pace vouă! Pacea pe care o aduce în suflet Învierea Domnului nu poate fi tulburată de scandalurile produse de domnul preşedinte. El n-a citit ce scrie Cronicarul: "...mai bine ar fi pentru blândeţe să-l asculte şi să-l iubească şi cu dragoste să-i slujască, decât de frică şi de groază să i se plece. Că cele ce iaste voia să să teamă atâta norod de un omu, trebuiaşte şi el să să teamă de toţi ; că tot vărsătoriul de sânge de frică face, ca să ia cu spaima şi să să teamă toţi de dânsul, ci ar putea face cu blândeţe." El pozează în luptător anticomunist, dar condamnarea comunismului a fost intenţionat o formă fără fond. El pozează în justiţiarul care luptă împotriva corupţiei, dar cei mai mari hoţi scapă, eventual fugind peste graniţă ! Eu nu zic să nu fie prinşi hoţii, dar cred că parchetul ar trebui să acţioneze cât mai discret, chiar secret. A spune în fiecare zi ce fac procurorii, este ca şi cum ai lega de coada pisicii clopoţei, apoi ai trimite-o să prindă şoareci ! Iar domnul preşedinte leagă de coada procurorilor nu clopoţei, ci clopotele catedralei ! Zgomotul asurzitor este menit proştilor, care cred astfel că justiţiarul luptă neînfricat cu hidra corupţiei şi "deştepţilor", care sunt astfel avertizaţi şi se feresc de "pisică" !
         Creştinii credincioşi ascultă cuvintele Mântuitorului şi se roagă: "Dă, Doamne, ca Pacea pe care a chemat-o Iisus Hristos asupra Apostolilor să se pogoare şi asupra noastră !
...şi ne izbăveşte de cel viclean..."

10 apr. 2007