miercuri, 27 octombrie 2021

 Acest scurt articol scris în 1992 și retipărit în volumul „Oglinda retrovizoare” îl readuc în atenția cititorilor acum, în semn de omagiu cu prilejul Centenarului Regelui Mihai!

REGELE ȘI POETUL

 

     Cel de al doilea volum al convorbirilor lui Mircea Ciobanu cu Mihai I al României, apărut recent la editura Humanitas, poartă ca titlu deviza Casei Regale a României: Nimic fără Dumnezeu ! Lectura acestei cărți este fascinantă pentru că dă cititorului sentimentul clarviziunii. Haosul din jurul nostru devine inteligibil, comportamentul nostru capătă verticalitate și hotărâre, nevroza și ura lasă locul unei împăcări cu lumea întru iubire. Este un miracol!

     Cei doi protagoniști evocă mineriadele sau cele două vizite – de Crăciun și de Paște – ale Majestății Sale în România, vorbesc despre Comitetul Național Român și activitatea din exil a Regelui și a diasporei românești, discută problema Basarabiei, a reconcilierii naționale sau a minorităților dintr-o perspectivă augustă, din care faptele și întâmplările sunt luminate până la transparență și Binele și Răul, în veșnica lor încleștare, devin evidente și pentru noi, muritorii. Înțelegem că Răul este de la diavol și se identifică mereu cu marea noastră nenorocire pe care am trăit-o și încă o trăim – comunismul. Înțelegem că Binele este în noi, în valorile adevărate, batjocorite de comuniști, că el vine de la Dumnezeu și că de noi depinde ca să-l chemăm din străfunduri să ne lumineze iarăși. Regele nostru are o adâncă și complexă înțelegere a procesului de implicare a omului în infernul comunist. El a cunoscut și cunoaște amănunțit tot ce se întâmplă în țară, de aceea analizele pe care le face, soluțiile pe care le propune sunt atât de convingătoare încât par definitive.

     Ideile sunt formulate clar și concis. Regele parcă vorbește în aforisme, în timp ce Poetul se întreabă, se minunează, spune parabole, pentru el spectacolul lumii, chiar și spectacolul atroce al comunismului este suficient și cine are urechi de auzit și ochi de văzut, n-are decât să audă și să vadă!

     Slujind adevărul cu credință în Dumnezeu, Regele receptează spiritual realitatea, el trece dincolo de conjuncturi, de politică, de economie, de social, radiografiindu-le și revelând astfel profunzimi de nebănuit.

     Ca și Biblia, această carte trebuie citită mereu!

     Regele și Poetul sunt repere morale atât de aproape de Dumnezeu, încât noi nici nu le putem atinge: doar tindem spre ele, ca spre niște idealuri!

 

Notă:   Această scurtă prezentare am scris-o pentru un ziar efemer, „Pur și simplu”, în octombrie 1992 și l-am rugat pe secretarul de redacție, ajuns aici de la fostul „Steagul roșu”, să o culeagă cu o literă mai deosebită și să o pagineze în fond, deoarece este vorba de Regele nostru. A amânat publicarea, iar când a făcut-o, a paginat textul în foileton dreapta, unde se termină pagina, lângă o rețetă de folosit usturoiul! Totuși textul a ajuns la Versoix grație ÎPSS Mitropolitul Nicolae Corneanu și am avut surpriza plăcută să primesc o scrisoare de mulțumire din partea Secretariatului Casei Regale.