joi, 26 ianuarie 2017

PALIATIVE


Paliative

Guvernul greșește atunci când mărește arbitrar pensiile, salariile medicilor și ale profesorilor, vrea să dea o lege a amnistiei și grațierii, vrea să modifice codul penal și mai ales codul de procedură penală. Greșește deoarece astea sunt paliative care doar maschează realitatea mortală în care am fost aduși de „cel viclean” și de clica lui, autorii demonici ai statului mafiot ascuns sub masca așa-zisului stat de drept. Guvernul se sprijină pe o majoritate confortabilă în Parlament, este hotărât să guverneze cel puțin patru ani, deci nu are de ce să se grăbească, luând în pripă decizii bazate pe emoție, nu pe judecată la rece. Dă astfel prilej străzii să reacționeze violent, iar domnului președinte să gafeze a mia oară, exhibându-și penibil aversiunea față de actuala putere.
Atunci când te așezi pe drum lung, trebuie să stai calm și să judeci care sunt prioritățile, cum să le ordonezi în timp, cum să le rezolvi. Eu cred că prima și cea mai gravă problemă o constituie reconstruirea puterii judecătorești. Statul mafiot a comis cea mai gravă crimă atunci când a amestecat puterea judecătorească, avocatul statului și serviciile de informații. Acest amestec exploziv a fost aprobat cu naivitate de parlamentul care a votat codurile, apoi a fost perfecționat diabolic de „cel viclean”, astfel încât justiția a devenit o periculoasă armă politică. Nu trebuie dezincriminat cutare sau cutare faptă, cu sau fără dedicație. Trebuie definit clar conflictul de interese, abuzul în serviciu, șantajul etc., apoi trebuie revăzute sentințele politice. Pentru asta corpul magistraților trebuie refăcut, fără procurori, care-s avocați ai statului, în subordinea ministrului justiției, sau poate fi creat un minister al lor, frate cu ministerul de interne. Oricum, ei nu sunt magistrați! În sfârșit, trebuie ca judecătorul să fie total decuplat de serviciile de informații, care trebuie și ele redefinite. Pentru ca aceste servicii – judecătoria, ministerul public, serviciile de informații – să nu poată deveni instrumente ale dictaturii, trebuie elaborate coduri stricte ale răspunderii administrative/penale. Trebuie revăzute și codurile, penal și de procedură penală, iar abia apoi să se discute despre amnistie și grațiere. Aceste acte, absolut necesare, trebuie să aibă o motivare obiectivă, trebuie să se bazeze pe voința legislativă a parlamentului. Cei care țipă acum că se atentează la existența statului de drept, de fapt apără statul mafiot. Statul de drept abia trebuie instituit prin aceste acțiuni necesare, urgente.
Salariile și pensiile sunt haotic reglementate. Sunt o groază de pensii și salarii speciale, fiecare ia cât poate de la Stat, că de aia e Stat, vorba lui conu Leonida! Legea pensiilor, cu pensiile calculate pe puncte după cât a contribuit fiecare, cea mai corectă lege dacă ar fi aplicată, este grevată de tot felul de legi speciale, de sinecuri care împovărează bugetul. Limita de 45% din salariul mediu pentru un punct este limita minimă, dar nu se respectă nici ca limită maximă, deoarece banii se duc pentru cei care nu au dreptul. Salariile bugetarilor ar trebui să fie și ele într-o grilă unică. Eu cer acest lucru de un sfert de secol, dar nici un guvern nu este interesat să pună ordine în domeniu. Poate ar trebui ca și salariile bugetarilor să fie exprimate tot prin puncte egale cu salariul mediu din economie, care este un dat obiectiv, sau cu salariul minim stabilit prin lege. Sigur că profesorul sau medicul trebuie să aibă un salariu mai mare, dar raportat la ce? Un primar de comună, care ar trebui să fie onorific, să nu aibă salariu, este plătit ca ...demnitar! Profesorul de la școala din sat ce salariu are în raport cu salariul primarului? Este bine că s-au mărit salariile profesorilor și ale medicilor cu 15%, dar de ce nu 17%, sau 10%? Deciziile astea întâmplătoare fac mai mult rău. Guvernul promite ca până la jumătatea anului să pună în discuție legea salarizării bugetarilor. Să dea Dumnezeu, dar toate guvernele de până acum au promis acest lucru...!
Nu sunt un simpatizant al PSD-ului, dimpotrivă, dar cred că trebuie să acordăm actualei puteri încredere. Este o crimă să spui „penalii din parlament”, mai ales când ești președinte, deci teoretic factorul de stabilitate și conciliere. Oamenii, dar și partidele, și guvernele și parlamentul trebuie apreciați/judecați după ce fac ceva, bun sau rău, nu înainte!

Ioan NEACȘU
26 ian. 2017




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu